Sønder Klitvej 284, Bjerregaard, 6960 Hvide Sande

Sønder Klitvej 284 har en helt særlig historie - en klitgård der ikke har været ude af familiens eje. Denne skønne klitgård kan nu erhverves, og denne korte beskrivelse om ejendommen er gengivet og fortalt af nuværende ejer:

Byggeriet af Bjerregaard er antagelig påbegyndt i 1796. På daværende tidspunkt boede der ikke nogen længere syd på Holmsland Klit end ved Abelines gård.

For at kunne få en strandfoged til at bo sydligere og dermed passe stranden blev gården bygget. Gården blev oprindelig bygget med bindingsværk og stråtag som en firelænget gård på en lille forhøjning for at skærme mod stormflod og oversvømmelse. Deraf navnet Bjerregaard. Alle mure er sidenhen erstattet af almindeligt murværk.

Sælgers tip tipoldemor Rebekka var den første, der flyttede ind på gården. Gården har altid været i sælgers slægt. Så strandfogeden i det sydligste len på Holmslands Klit har altid været ejeren af Bjerregaard. Derfor har sælger/ejerne også gennem tid "arvet" titlen som strandfoged. Der var i mange år tilknyttet en redningsstation til gården. Redningshuset står der endnu, som et billede af den historie, der er tilknyttet ejendommen og området.

Hvis man reddede skibbrudne i land efter en stranding, var det kutym,e at skibets navnebræt blev givet til strandfogeden som tak for hjælpen. Disse navnebrædder hænger stadig rundt omkring på gården under tagskægget.

Oprindeligt ejede man jorden ind til den daværende udmunding ved Nymindegab; men efter 2. verdenskrig eksproprierede staten den sydlige del til skydeterræn tilhørende Nymindegab Lejren. For at dæmme op for en videre ekspropriering begyndte sælgers farfar at sælge jordlodder til sommerhuse. Det blev starten på sommerhusområdet "Hegnet" syd for gården.

Sælgers farfar, har skrevet to bøger om livet ved stranden i Bjerregaard "Strandinger og strandingsgods" 1 & 2.


Indretningen:

Huset er opdelt med en beboelse og en ferielejlighed, men kan dog sagtens anvendes som en samlet bolig, da de er forbundet. Boligen er med mindre gang, hvorfra der er adgang til husets spisekøkken. Via køkkenet er der to gode store stuer - fra køkken og de to stuer er der en flot udsigt udover en del af jordtilliggendet og Ringkøbing Fjord. Ved stuerne er der to soveværelser og husets andet badeværelse, der er renoveret i midt 90'erne.

Ferielejligheden er af sælger renoveret i 2005-17 med et pænt køkkenalrum, et dejligt badeværelse, to stuer og 3 værelser. Renoveringen er sket med respekt for ejendommen. Ferielejligheden har også egen indgang, så hvis det er ønsket af ejer, kan den udlejes.

Der er til ejendommen knap 174 ha, som er med følgende fordeling: 64 ha fredet hede, 34 ha klitter og havstok, 6 ha klitplantage, 39 ha græsningsjord med EU-tilskud samt 27 ha dyrkningsjord også med EU-tilskud. De sidste arealer er beliggende ved Arvidvej, og her er der mulighed for at udstykke 16 sommerhusgrunde, hvoraf flere af disse vil have beliggenhed og udsigt ud til ejendommens fredede hedearealer.


En ejendom der med dets historie er ganske unik, og hvis drømmen er at eje en klitgård, er dette en fantastisk mulighed.

Nyeste

Ingen ejendomme passede til dine søgekriterier.